We zoeken klonen van onszelf


dreamstime_xs_30068291

Jij houdt van hard rock en je beste vriendin van Mozart? Jij bent extreem links maar je partner is een VVD’er? Het zal ongetwijfeld wel eens voorkomen, maar beide scenario’s zijn zeer onwaarschijnlijk. We zoeken vrienden en partners die dezelfde voorkeuren en idee├źn hebben. Kleine afwijkingen zijn toegestaan (de een eet bijvoorbeeld vlees en de ander is vegetarisch) maar voor 86 procent zijn vrienden en partners hetzelfde als wij.

Tot die conclusie komen psychologen van Wellesley College in de Verenigde Staten na onderzoek onder 3000 mensen. Ze gingen de straat op en de kroeg in en spraken willekeurige paren aan. Sommige waren vrienden, andere hadden een relatie. Sommige stellen hadden elkaar net voor het eerst ontmoet. Deze mensen moesten vragen beantwoorden over allerlei onderwerpen, van muziek tot politiek en van homoseksualiteit tot sport.

Uit de vragenlijsten bleek dat de paren heel veel hetzelfde dachten over belangrijke levensvragen en voorkeuren. Zelfs de mensen die elkaar net – in sommige gevallen een paar minuten eerder – hadden leren kennen. Dat is een bewijs dat we actief op zoek gaan naar gelijkgestemden, concluderen de wetenschappers. Op de een of andere manier ruiken we aan een ander dat hij of zij geschikt zou zijn als vriend of partner.

Volgens de onderzoekers past deze manier van vrienden zoeken in wat biologen de ‘niche-theorie’ noemen. Volgens deze theorie zoeken levende wezens een omgeving (de niche) waarin ze het beste tot hun recht komen. Schijnbaar geldt dat niet alleen voor de fysieke omgeving, maar ook voor de mensen met wie we ons omringen. Als je iedere dag discussies zou hebben met je vrienden over belangrijke thema’s, voel je je niet thuis. Dus scheppen we een niche vol klonen van onszelf. Gezellig.

Het onderzoek staat in het vakblad Journal of Personality and Social Psychology.