We zijn voedselchaoten geworden


dreamstime_xs_11440279

Ontbijt, lunch en diner. Ooit waren dat de drie maaltijden. Maar dat is totaal veranderd, in de VS (en vermoedelijk ook hier) eten de meeste mensen volledig onregelmatig en gedurende meer dan 15 uur van de dag. Dit blijkt uit een studie waarin onderzoekers eetgedrag van vrijwilligers via een mobiele app hebben gedocumenteerd.

Voor de studie, vroegen wetenschappers van het Salk Institute for Biological Studies in San Diego meer dan 150 mensen om foto’s te maken van al hun voedsel gedurende drie weken. Via de app zagen de onderzoekers bovendien wanneer en waar mensen iets in hun mond stopten. De resultaten toonden aan dat meer dan de helft van de deelnemers zeer onregelmatig eet. Bovendien eten mensen op alle tijden dat ze niet slapen.

Daarbij werden nogal wat regels aangaande verstandige voeding gebroken. Slechts een kwart van de calorieën die mensen consumeerden waren voor het middaguur, meer dan een derde na 18.00 uur. Mensen eten letterlijk overal, aan de piano, in bed, op de bank en zelfs tijdens het tanken. Wat mensen eten, verandert gedurende de dag. In de ochtend consumeerden de proefpersonen koffie en yoghurt, overdag broodjes en hamburgers, in de avond alcohol, groenten en ijs. Opmerkelijk: chocolade stond de hele dag op het menu, het werd al vanaf 10.00 uur geconsumeerd.

De acht obese deelnemers deden na het hoofdonderzoek nog een tweede test. De onderzoekers vroegen deze mensen gedurende ‘slechts’ op 10 uur per dag te eten, zonder beperkingen in het aantal calorieën. Na 16 weken waren deze mensen gemiddeld 3,5 procent van hun gewicht verloren en gaven ze aan beter te slapen. Waarschijnlijk zouden deze mensen nog meer afvallen als ze zich zouden houden aan de oude stelregel ‘ontbijt als een koning, lunch als een arbeider, dineer als een pauper’.

De studie is gepubliceerd in Cell Metabolism.