‘We zijn slecht voorbereid op zonnestorm’


Amsterdam in 1859: nog bijna geen elektronica.

Onze samenleving is totaal niet voorbereid op een zonnestorm. Het zou ons technologisch een eeuw terug kunnen werpen.

In de nacht van 1 op 2 september 1859 was op het hele noordelijk halfrond prachtig noorderlicht te zien. Op sommige plekken was het zo fel, dat mensen opstonden omdat ze dachten dat het ochtend was. De telegraaf, toen net een nieuwe uitvinding, had ernstig te lijden onder de elektrische storm die de aarde raakte. Sommige telegraafpalen vonkten en apparatuur was in één klap onbruikbaar. Een paar telegrafisten kregen een schok via hun hoofdtelefoon.

De aarde was die nacht geraakt door een zonnestorm.Twee dagen daarvoor had op de zon een enorme explosie van geladen deeltjes plaatsgevonden. Toen die golf de aarde raakte, beschadigden die deeltjes de toen nog spaarzame elektronische infrastructuur.

Wat als een dergelijke zonnestorm nu zou opsteken? Ondertussen zijn we zo afhankelijk geworden van elektronica dat het een regelrechte ramp zou zijn, betoogt Mike Hapgood van het natuurkundige Rutherford Appleton Laboratory in Oxford in een open brief in het blad Science. Een kleine greep van wat er nu mis zou gaan: de GPS zou uitvallen, mobiele telefonie zou onmogelijk zijn, treinen zouden stil vallen, televisie, radio en internet zouden ernstig gestoord worden.

Het ergste is echter dat de stroomvoorziening stil zou vallen. Volgens sommige studies zou het maanden kunnen duren voor er weer permanent stroom uit het stopcontact komt.

Volgens Hapgood moeten we ons beter voorbereiden op een dergelijke gebeurtenis, zonder elektronica worden we qua technologie een eeuw teruggeworpen. Geld dat we nu steken in het bezoeken van andere planeten is misschien beter besteed aan het beschermen van kritische infrastructuur.

De timing van de Britse natuurkundige is overigens perfect. Afgelopen week was er weer een flinke uitbarsting op de zon te zien. Gelukkig voor ons was die gericht op de planeet Mars en niet op aarde. De enige aardse apparatuur die er last van krijgt zijn de sondes die op en rond Mars gegevens verzamelen. Maar die zijn zeer goed beschermd.