‘We zijn onvoorbereid op asteroïde’

Gelukkige internationel asteroïdendag!


asteroide

Als morgen blijkt dat er een grote asteroïde op weg is naar aarde, kunnen we daar niets tegen doen. Die onheilsboodschap heeft de European Space Operations Centre (ESOC) in Darmstadt afgegeven ter gelegenheid van de Internationale Asteroïdedag, vandaag. Rolf Densing, het hoofd van de dienst, zei dat het morgen uit kan zijn met de mensheid, een flink stuk ruimtepuin overleven we niet.

Er zijn veel meer gevaarlijke klompen steen in het heelal dan we eerst dachten. Tussen 2000 en 2013 werden door een netwerk van luisterstations 26 zware explosies in de atmosfeer waargenomen, die afkomstig waren van grote asteroïden die door de dampkring kwamen. Deze explosies hadden een kracht tussen 1 en 600 kiloton. Dat zijn veel meer krachtige explosies, dus meer grote asteroïden dan eerder werd gedacht.

‘Vroeger of later komt er een grote asteroïde op de aarde af. Het risico daarop is enorm. Toch heeft de Europese Unie afgelopen december een plan om raketten te bouwen die een steenklomp zouden kunnen onderscheppen, afgeschoten. De regeringsleiders willen er geen geld aan besteden. Ook Nasa heeft alle plannen om een defensief schild te bouwen op een laag pitje gezet.

Gemiddeld wordt de aarde iedere 100 miljoen jaar geraakt door een object dat 10 kilometer in doorsnee is of groter. Dat is de maat asteroïde die de dinosauriërs (en mogelijk indianen) de das omdeed. Maar gemiddelden zeggen niet zo veel, als je het hebt over asteroïden die het leven op aarde kunnen vernietigen. Niemand weet precies wanneer de volgende zal komen.

Experts waarschuwen al jaren dat er meer aan moet worden gedaan om een bedreiging vroeg op te kunnen sporen. Maar tot nu toe is het bij een paar bescheiden programmaatjes gebleven. Op de vraag van politici wat we kunnen doen als we een groot brok puin ontdekken, zei Nasa-hoofd Charles Bolden een paar jaar geleden, ‘bidden’. We zijn geen stap verder.