We zijn kinderen van ‘sexy boeren’


ötzi

Waar komen de Europeanen vandaan? Volgens een nieuwe studie zijn we nazaten van sexy Arabische boeren.

Zo’n tienduizend jaar geleden begonnen mannen uit het Midden-Oosten richting Europa te trekken. Het waren aantrekkelijke mannen voor de lokale vrouwen. Leuke kerels die verstand hadden van landbouw en dus eten op tafel konden krijgen. Met de lokale jagers-verzamelaars moest je dat maar afwachten.

Tot die conclusie komt een internationale studie. De onderzoekers bestudeerden het DNA van 2574 mensen uit heel Europa. Daarbij werd vooral gelet op het Y-chromosoom, dat vaders alleen aan hun zonen doorgeven. Dit chromosoom verandert weinig in de loop der tijden, dus het is een uitstekende manier om iemands afkomst vast te stellen.

Zo ontdekten de onderzoekers dat er 10.000 jaar geleden mannelijke chromosomen uit het Midden-Oosten in Europa op begonnen te duiken in de genenpoel. ‘Misschien was het toen heel sexy om een boer te zijn’, zegt Dr Patricia Balaresque van de Britse Universiteit van Leicester tegen persbureau Reuters.

Omdat het Y-chromosoom zo weinig verandert van de ene generatie op de volgende, vinden alleen spontane genetische mutaties plaats. Deze kun je tellen, zodat je een ‘moleculaire klok’ krijgt. Die klok vertelde de onderzoekers dat meer dan tachtig procent van de Europese Y chromosomen uit het Midden-Oosten komt. Andere studies van mitochondriaal DNA, doorgegeven van moeder op dochter, tonen aan dat Europese vrouwen voornamelijk afstammen van de jager-verzamelaars die in Europa leefden na de ijstijden.

Ergens in prehistorisch Europa kwamen de Arabische boeren en de Europese grotbewoonsters elkaar tegen. Zij trok haar beste berenvelletje aan, hij nam zijn grootste spade mee om te laten zien dat hij een fantastische boer was. De vonk sloeg over, ze leefden kort maar kinderrijk. En zo zijn jij en ik ontstaan.