We zijn iets minder gedoemd


De aarde is maar een kwetsbaar planeetje. Helemaal alleen in een universum vol asteroïdes en ander dodelijk ruimtepuin, zonder een goed verdedigingsmechanisme tegen inkomende rotsblokken. Het is slechts een kwestie van tijd voor onze planeet wordt getroffen en de mensheid in één klap is uitgeroeid.

Dat was tot nu toe de conclusie van wetenschappers die keken naar de overlevingskansen van de mensheid op lange termijn. In 1983 berekende een Frans onderzoekscentrum dat de kans dat we in de komende 10.000 jaar worden uitgeroeid door asteroïdes, nucleaire oorlog, ziekte of andere narigheid op 95 procent.

Natuurkundigen hebben deze oorspronkelijke berekening nog eens goed tegen het licht gehouden en vinden haar iets te negatief. Zo is de kans dat de mensheid in de komende eeuw andere planeten gaat koloniseren aanwezig. Dat vergroot de kans dat minstens een paar mensen een catastrofe overleven aanzienlijk. Toch hoeft de vlag nog niet uit. De kans dat we de komende 10.000 jaar uitsterven is ook volgens deze nieuwe berekeningen nog steeds 90 procent, zo schrijven de rekenmeesters op de wetenschapssite Arxiv.org.