We zijn allemaal racistisch


Hoe sta je tegenover mensen van een ander ras? Neutraal zeg je? Je bent niet racistisch? Dat denk je maar, tot er geld in het spel is.

Racisme is een van de lelijkste trekjes die een mens kan hebben. Huidskleur is immers een toevalligheid, iets dat niets over iemand zegt. Daar staan we boven, toch?

Nou, nee. Onderzoekers van New York University (VS) hebben ontdekt dat we allemaal racistische trekjes hebben, vooral als het over geld gaat.

Barack Obama heeft meerdere rassen in zich. De sleutel voor zijn succes?
Ze lieten mensen van verschillende rassen eerst een test maken om te kijken hoe ze tegenover mensen met een andere huidskleur stonden. Zoals te verwachten, gaven de meeste mensen de juiste antwoorden: natuurlijk maakt het niet uit dat jij een ander kleurtje hebt dan ik.

Vervolgens werd er een spelletje gespeeld waarbij je geld kunt winnen. Vertrouwen is daarbij erg belangrijk. Uit het spel bleek dat mensen vooral vertrouwen hebben in anderen als die dezelfde huidskleur hebben als zij. Ook zetten ze meer geld in als ze in een team spelen met iemand van hun eigen ras.

Alle proefpersonen en alle rassen deden met dit gedrag mee. Schijnbaar zit diep binnenin ons toch een racistisch egootje op de knoppen te drukken.