We zijn allemaal familie


Alle (blanke) Europeanen zijn familie van elkaar. Je hoeft met iedere willekeurige persoon in Europa maar 1000 jaar terug te gaan voor je een gemeenschappelijke voorouder hebt. Zelfs met de Poolse loodgieter of die aardige mevrouw op vakantie in Italië ben je relatief nauw verwant. Genetici van de University of California (VS) verzamelden erfelijk materiaal van 2257 Europeanen uit 40 landen en komen tot die conclusie.

De Amerikanen vonden in Europeanen die 2000 kilometer uit elkaar leven stukjes gemeenschappelijk genetisch materiaal die er op wijzen dat ze minstens één gemeenschappelijke voorvader hadden. Gaan de onderzoekers 3000 jaar terug, dan heeft gemiddelde Europeaan zelfs 10 gemeenschappelijke voorvaderen met willekeurig iedere andere Europeaan.

Dat we allemaal familie van elkaar zijn, is niet verwonderlijk. Je hebt twee ouders, vier grootouders, acht overgrootouders, zestien over-overgrootouders. Bij die generatie zitten we pas aan het einde van de 19e eeuw. Tegen de middeleeuwen hebben mensen duizenden voorouders. Statistici hebben eerder uitgerekend dat iedere Europeaan mag beweren dat een van zijn voorouders voor de leeuwen is geworpen in het Circus van Rome.

Het genetische onderzoek staat in het vakblad Plos Biology.