We winnen van aids


Goed nieuws: de mensheid lijkt de strijd tegen aids te winnen. De ‘grote ziekte met de kleine naam’ komt nog steeds bij 34 miljoen mensen voor, maar het aantal nieuwe infecties loopt terug. Dat is te danken aan betere medicijnen en voorlichting.

De bekendste aids-dode: Freddie Mercury.
In vergelijking met 1997 krijgen 21 procent minder mensen de ziekte.

Dat zegt de VN organisatie UNaids op basis van eigen onderzoek. Vooral kinderen krijgen de ziekte steeds minder, 390.000 nieuwe gevallen afgelopen jaar, tegen 550.000 in 2001. Dat komt vooral door moeders met aids die medicijnen slikken tegen de ziekte. Zij geven in 90 procent van de gevallen de ziekte niet meer door aan hun kroost.

De regio waar het niet goed gaat, is Oost Europa en Centraal Azië. Met name Rusland loopt het aantal aidspatiënten nog steeds licht op. De belangrijkste oorzaak is drugsgebruik met vieze naalden. Ook is de voorlichting en de medische verzorging daar niet goed.

Een groot aantal landen krijgt complimenten van UNaids voor de grote stappen die daar zijn genomen om de ziekte onder controle te krijgen. Daaronder Cambodja, Kroatië en Cuba. Daardoor heeft de helft van de aidspatiënten inmiddels toegang tot goede medicijnen.

Follow Faqtman on Twitter