We willen niets over de toekomst weten


ziener

Zou je – als het mogelijk is – willen weten wanneer je sterft? Of dat iemand je op je huwelijksdag precies vertelt wanneer je weer gaat scheiden? Als je bent als de overgrote meerderheid van de mensheid, dan is het antwoord ‘nee’; 90 procent van de mensen wil geen informatie over de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van het Max-Planck-Institut für Bildungsforschung in Berlijn.

Onze voorkeur voor onwetendheid wat betreft de toekomst geldt niet alleen voor vervelende zaken. 60 procent van de mensen wil niet weten wat ze voor hun verjaardag krijgen, 23 procent wil niet weten hoe een voetbalwedstrijd is afgelopen die ze nog moeten zien. Opmerkelijk: 57 procent van de mensen wil niet weten of er een leven na de dood is, schijnbaar moet dat ook een verrassing blijven.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder tweeduizend mensen in Spanje en Duitsland. Voor de twee landen was gekozen om de invloed van nationale culturen zo klein mogelijk te maken. Maar beide volkeren waren het over het algemeen met elkaar eens, ze willen niets weten over de toekomst. Het minst favoriet is het weten wanneer je dood gaat, zowel in Spanje als Duitsland is niemand daarin geïnteresseerd.

Een toekomstige gebeurtenis willen we wel graag van tevoren weten: het geslacht van een kind. Meer dan de helft van de mensen kijkt op de echo richting het kruis van de ongeborene. Als reden wordt gegeven dat dan al voor de geboorte de juiste kleuren kunnen worden uitgezocht voor de babykamer.

Er zit in de uitkomsten van het onderzoek weinig verschil tussen de nationaliteit van de ondervraagde mensen, hun opleidingsniveau en of het mannen of vrouwen zijn. Er is alleen een licht onderscheid naar leeftijd waargenomen. Jonge mensen zijn iets nieuwsgieriger naar de toekomst dan ouderen. Volgens de onderzoekers omdat ze de toekomst als iets abstracts zien, iets dat nog heel lang duurt.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vaktijdschrift Psychological Review.