Weinig bekend over kannibalisme


Porno-acteur Luka Magnotta is gearresteerd op verdenking van kannibalisme. Hij at zijn vriendin mogelijk op en stuurde delen van haar lichaam naar Canadese politici. Hij werd opgepakt in de Duitse hoofdstad Berlijn, waar hij een internetcafé bezocht om meer te weten te komen over de berichtgeving rond zijn zaak. De grote vraag is natuurlijk waarom hij zijn vriendin at en hoe dat smaakte.

Op mensenvlees eten zit in het westen al eeuwen een taboe. Het Vaticaan drukte het al in de 17e eeuw de kop in en in veel landen is het eten van mensenvlees al heel lang bij wet verboden. Westerse missionarissen hebben het geprobeerd uit te bannen in andere landen. Toch blijft het voorkomen. Brazilië, een land met een lange traditie van kannibalisme, werd twee maanden geleden opgeschrikt door twee vrouwen en een man die hebben toegegeven dat ze minstens drie vrouwen hebben opgegeten. De drie zijn opgepakt nadat de man had laten weten dat hij de schrijver was van een boek waarin wordt beschreven hoe de hoofdpersoon een 17-jarig meisje doodt en opeet.

Afbeelding van kannibalisme in 1557.

Veel vormen van modern kannibalisme komen voort uit psychiatrische problemen. Zo stak in 2008 een verwarde Chinees in Canada een man dood in een bus en begon hem te eten. Ook zijn er mensen die anderen willen nuttigen als seksuele ervaring. Afgelopen augustus werd in Slowakije een man gearresteerd die wellicht dertig vrouwen heeft gegeten. De stoffelijke overschotten van twee vrouwen werden gevonden in zijn koekkast.

De bekendste kannibaal is zonder twijfel Armin Meiwes uit Rotenburg, die in 2001 een advertentie zette in de krant waarin hij een ‘slachtoffer’ zocht. Een jongeman reageerde op de advertentie en werd inderdaad door Meiwes verorberd.

Het eten van soortgenoten is door de psychische wetenschap opmerkelijk slecht onderzocht, waarschijnlijk omdat het zo zeldzaam is. De zaken die in het nieuws komen, worden groot opgeblazen door de media, maar het gaat wereldwijd maar om één of twee meldingen per jaar. Het komt ook niet voor in het standaardwerk Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.

En dan de – ahem – hamvraag: hoe smaakt mensenvlees. Uit getuigenverklaringen blijkt dat het zoet is en een textuur heeft als biefstuk, maar dan iets zachter. Volgens Meiwes kon zijn slachtoffer wel wat peper en zout gebruiken.

Follow Faqtman on Twitter