We straffen liever vrouwen


Als vrouwen dezelfde overtreding begaan als mannen, lopen ze meer kans op ‘straf’ ontdekte een groep economen en psychologen tijdens een experiment. Mensen van de universiteiten van Innsbruck (Oostenrijk) en Keulen (Duitland) huurden acteurs in om op het station van Keulen 447 keer een lege koffiebeker op de grond te gooien. Daarbij werd goed geobserveerd wat er vervolgens gebeurde.

Als een man het deed, werd hij één op de twintig keer aangesproken door een omstander. Was de sloddervos een vrouw, dan kreeg ze in één op de vier gevallen een opmerking door een andere persoon die op de trein stond te wachten.

De onderzoekers denken dat dit komt omdat we banger zijn voor mannen dan voor vrouwen. Een situatie kan bij een man veel sneller escaleren en op geweld of andere narigheid uitdraaien, verwachten we. Dus zien we gedrag door de vingers. Vrouwen zijn in de perceptie van het grote publiek ongevaarlijker en krijgen dus eerder commentaar voor asociaal gedrag.

Toch vergeten we niet wat een man heeft gedaan. De acteurs droegen ook nog boeken bij zich. Die lieten ze ‘per ongeluk’ vallen. Mensen hielpen vaak met oprapen. Tenzij iemand even daarvoor een koffiebeker had weggegooid, dan daalde het animo om bij te springen drastisch. Mannelijke vervuilers in het bijzonder hoefden vrijwel niet op hulp te rekenen. We ‘straffen’ ze door hulp achter te houden.

In een derde scenario gooide een van de acteurs een koffiebeker weg, terwijl de andere hem daar zichtbaar op aansprak. Vervolgens liet deze oplettende burger zijn boeken vallen. En wat gebeurde? Hij werd niet vaker geholpen dan in andere gevallen. ‘Helden’ krijgen geen beloning voor hun burgerzin, concluderen de onderzoekers in PlosOne.