We krijgen een koude winter


koude-fiets

Noordelijk Europa mag zich opmaken voor een koude winter. Dat zegt de Britse KNMI, de Met Office. Hun afdeling die zich met langetermijn voorspellingen bezighoudt, denkt dat de kans groot is dat we een witte kerst krijgen. Zelfs voor die tijd kan er al sneeuw vallen en ijs op de sloten liggen.

De Britten baseren hun voorspelling op computermodellen die aangeven dat de polaire vortex zich aan het verschuiven is. Dat is een meteorologische lopende band waarop lucht uit het poolgebied naar zuidelijkere streken wordt getransporteerd. Die is door een sterke El Nino dit jaar aan de wandel en komt veel westelijker te liggen. Daardoor lopen De Britse eilanden, de Benelux en Scandinavië grotere kans op een koude winter.

Het heeft allemaal te maken met een verstoring van de zogenoemde arctische oscillatie. Dat is een sterke wind die rond de noordpool blaast, tegen de wijzers van de klok in. Als deze wind hard waait, houdt het de kou op de pool, als een gordijn van lucht beschermt het zuidelijkere gebieden tegen de lage temperaturen van de pool.

Maar bij een zwakke oscillatie, zoals nu, kunnen koude luchtstromen naar zuidelijkere streken waaien. De winters zijn dan droger en veel kouder. Ook kunnen meer stormen ontstaan in gematigde klimaatstreken, zoals Noord-Europa. Veel Elfstedentochten zijn verreden in jaren met een zwakke oscillatie.

De Met Office raadt iedereen aan voorbereidingen te treffen voor een koude winter.