We krijgen een beter weerbericht


hollandse-luchten

Op dit moment geven de meeste weermannen en -vrouwen een weerbericht dat hooguit een paar dagen vooruit kijkt. Daarna neemt de voorspelbaarheid van het weer met rasse schreden af. Meer dan drie weken vooruit kijken, is zo onzeker, dat je net zo goed een muntje op kunt gooien. Maar het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) wil dat gaan veranderen. In 2025 willen ze liefst een maand vooruit kunnen kijken.

De data van de ECMWF vormt de basis van bijna alle weerberichten in Europa. De computers van deze organisatie vergelijken de omstandigheden in de atmosfeer constant met een database met weer uit het verleden. Hoe ontwikkelde het weer zich toen min of meer dezelfde omstandigheden heersten? Om die vraag te beantwoorden is steeds veel rekenkracht nodig. De ingebruikname van verschillende supercomputers en de ontwikkeling van nieuwe algoritmes moet het mogelijk maken verder in de toekomst te voorspellen.

Dat zal de weersverwachting niet alleen langduriger maken, maar ook fijnmaziger. In plaats van een raster over Europa te leggen dat bestaat uit vlakken van 18 vierkante kilometer, zal in 2015 een raster van 5 vierkante kilometers in gebruik zijn, zij de chef van de ECMWF bij de ingebruikname van een nieuwe supercomputer in Wenen. Zo is het mogelijk om ook lokaal zeer slecht weer te voorspellen. Atmosferische fenomenen als El Nino moeten zelfs een jaar in de toekomst voorspeld kunnen worden.