We komen om in vuilnis


We komen op deze planeet om in het vuilnis. Letterlijk. Dat staat te lezen in het nieuwe nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature. De schrijver van het stuk is Dan Hoornweg, professor aan het University of Ontario Institute of Technology (Canada). Hoornweg bestudeerde de wereldwijde afvalberg en komt tot de conclusie dat we iedere dag 3,5 miljoen ton vuilnis produceren.

Er zijn vuilnisbelten in China, Mexico en Brazilië waar dagelijks meer dan 10.000 ton afval wordt gestort. Maar de grootste smeerkezen vind je in Noord-Amerika en Europa. We gooien nog ieder jaar meer weg, maar gelukkig krijgen we steeds beter onder de knie hoe we moeten recyclen, waardoor we na een hoogtepunt in 2050 steeds minder weg zullen gooien.

Andere landen gaan dan nog stug door. Wereldwijd zal de meeste vuilnis worden weggegooid in 2100, berekent Hoornweg aan de hand van prognoses over bevolkingsgroei en economische ontwikkeling. De totale hoeveelheid zal op dat moment drie keer zo hoog zijn als nu. Vooral stadsbewoners produceren vuilnis, gemiddeld vier keer zo veel als een boer.

Nu al weten we soms niet goed wat we met afval aanmoeten. Een deel komt in zee terecht, waardoor er kunstmatige eilanden van drijvend vuilnis ontstaat. Volgens Hoornweg zullen die eilanden in de toekomst alleen maar groter worden.