We gedragen ons al 750.000 jaar hetzelfde


Ruim 750 000 jaar geleden gedroegen we ons al op een manier die lijkt op ons huidige gedrag. Dat is een half miljoen jaar eerder dan voorheen was berekend. Zo hakten we noten en aten we vis.

Gedrag bestudeerd uit voorwerpen
Gedrag bestudeerd uit voorwerpen

Een team van de Hebrew University institute of Archaeology doet onderzoek in Gesher Benot Ya’aqov, in het noorden van Israël. Zij analyseerden de eerder gevonden objecten uit dit gebied. Deze waren allemaal zo ontworpen dat ze gebruikt kunnen zijn in een maatschappij met sociale organisatie en groepscommunicatie. En dat is opvallend want eerder dachten wetenschappers dat alleen de moderne mens zulke organisatorische eigenschappen heeft.

Het rapport dat de Israëlische onderzoekers onlangs publiceerden omschrijft het leven van de Acheulien. Zij lieten tientallen botten en stenen gereedschap achter. De archeologen kwamen er achter dat het gebied waarin de vondsten zijn gedaan opgedeeld wordt in twee gebieden: een deel waar veel vissenbotjes gevonden zijn wijst er op dat er vis werd verwerkt en/of gegeten. Dit is een van de oudste aanwijzingen van visconsumptie ooit.

Het tweede gedeelte van het gebied wijst op een grotere verscheidenheid aan activiteiten. Zou zouden gevonden stukken hout zijn gebruikt voor het maken van vuur. Ook zijn er stenen hamers gevonden die gebruikt zouden kunnen zijn voor het hakken van noten.

Bron:Science Daily

Foto:Flickr