We beelden ons allergieën in


graan

Coeliakie is geen aangename ziekte. Bij deze chronische darmaandoening raakt het darmslijmvlies beschadigd als je gluten eet, een eiwit dat in verschillende granen zit. Dus volgen mensen met deze aandoening een strikt glutenvrij dieet. Gelukkig is er tegenwoordig een groot aanbod van producten waarin deze eiwitten niet voorkomen.

Dat grotere assortiment wordt wellicht veroorzaakt door het feit dat deze producten erg goed verkopen. In recente jaren is het aantal Amerikanen (en waarschijnlijk ook Nederlanders) dat glutenvrij eet verdrievoudigd, terwijl het percentage mensen dat Coeliakie heeft, gelijk is gebleven.

Onderzoekers van de Rutgers New Jersey Medical School in de VS analyseerden deze vreemde trend en ontdekten dat mensen denken dat het gezonder is geen gluten te eten. Anderen hebben bij zichzelf een gluten intolerantie geconstateerd, zonder dat er een arts aan te pas is gekomen. Jaarlijks stijgt het aantal mensen dat geen gluten eet zonder reden met 1,7 procent.

Dat lijkt onnozel, gluten zijn een prima voedingsmiddel voor alle mensen zonder coeliakie. Toch zitten er goede kanten aan deze ontwikkeling. Zo kan het niet nuttigen van gluten coeliakie voorkomen bij mensen die de ziekte anders zouden ontwikkelen. Bovendien zijn mensen die glutenvrij eten schijnbaar bezig met de ingrediënten van hun dagelijkse maaltijden. Ze lezen de verpakking omdat ze willen weten wat ze in hun mond steken.

Dat is winst, schrijven de onderzoekers in hun rapport, het kan er ook voor zorgen dat zaken die wel schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals een overdosis suiker en zout, niet worden geconsumeerd.

Toch blijft het gek, iets uit je dieet halen dat er niet uit hoeft. Onderzoek vorig jaar toonde aan dat mensen die menen allergisch te zijn voor gluten, zich misselijk en opgeblazen voelen, al eten ze voedsel waar geen gluten inzitten. Schijnbaar zitten de gluten vooral tussen de oren.

Het recente onderzoek is gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.