We aten nog nooit zo veel vlees


De vleesconsumptie zit wereldwijd in de lift. Nog nooit verorberden we zoveel dode beesten als op dit moment. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse Heinrich-Böll-Stiftung. Op onze planeet werd 300 miljoen ton vlees gegeten, of 42,5 kilo per hoofd van de bevolking. Zelfs in ontwikkelde landen is de consumptie van vlees nog populair, hoewel mensen daar meer nadenken over hun voedingsgewoontes en het dierenleed die dat veroorzaakt.

De grootste groei komt echter voor rekening van ontwikkelingslanden. Daar steeg de consumptie van vlees tussen 2006 en nu van 30,7 naar 32,7 kilo. In ontwikkelde landen is het eten van vlees juist iets minder populair geworden; daar daalde het gewicht van 81 naar 79 kilo per jaar. Dat is slecht voor het milieu. Zo is voor de productie van 1 kilo varkensvlees 10.000 liter water nodig. Ook wordt steeds meer landbouwgrond gebruikt voor de aanplant van dierenvoer.

Steeds meer westerse landen besteden hun vleesproductie uit. China is één grote varkensstal aan het worden, blijkt uit het onderzoek. Maar ook Europa zelf zucht onder de vervuiling. Vooral Nederland, blijkt uit het onderzoek. Ons land kent een overvloed aan stikstof, uit de uitwerpselen van dieren. Ook wordt in Nederland veel antibiotica geconsumeerd door de vleesindustrie; alleen de Grieken gebruiken meer.