Wattenstaafjes leiden tot pus in de hersens


wattenstaafjes

Je oren schoonmaken met wattenstaafjes is een slecht idee. Artsen waarschuwen al jaren dat je daarmee juist oorsmeer en verontreinigingen naar binnen duwt. Daar kunnen ze zich ophopen. Wie denkt dat het wel meevalt, moet vooral even kijken naar de foto’s hierboven, van een 31-jarige man uit de Britse stad Coventry.

Hij kwam naar het ziekenhuis met wat leek op een heftige epileptische aanval. De man was ook in de war en hij had een zeer slecht geheugen. Later vertelde hij dat hij al vijf jaar last had van pijn in zijn linkeroor en dat hij met dat oor ook minder hoorde.

Een scan toonde aan wat de oorzaak was: een gigantisch, met pus gevuld abces. Dat werd veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Het abces drukte op de gehoorgang van de man en de rest van zijn schedelinhoud. De artsen besloten daarop zijn gehoorgang te onderzoeken. Daar troffen ze een stukje wattenstaaf aan. De man kon niet vertellen hoe lang het daar al zat, maar gezien zijn ziektehistorie minstens vijf jaar.

Uiteraard werd het deel van het wattenstaafje verwijderd. De man kreeg een stevige dosis antibiotica om de infectie te verminderen. Na tien weken was hij van al zijn klachten af. Zijn behandelende artsen hebben in het medisch vakblad BMJ Case Reports over het geval geschreven. Hebben ze nog advies voor andere mensen? Zeker: stop geen wattenstaafjes in je oor.