Watergebruik leidt tot zeespiegelstijging


Bij elke douchebeurt stijgt de zeespiegel een beetje.

In de tweede helft van de twintigste eeuw steeg de zeespiegel zo ongeveer 1,8 millimeter per jaar. Hoofdverdachte is de klimaatverandering; die laat de ijskappen smelten en het oceaanwater door opwarming uitzetten. Maar dat verklaart maar een zeeniveaustijging van 1,1 millimeter per jaar. Waar komt die andere 0,7 millimeter vandaan?

Volgens een studie in Nature Geoscience lijkt menselijk gebruik van bodemwater daar verantwoordelijk voor te zijn. We pompen het op, gieten het uit over landbouwgrond, spoelen het door het doucheputje en gebruiken het rijkelijk in industriële productieprocessen. Al dat overtollige water komt uiteindelijk terecht in rivieren en daarmee in de zee, waar het de zeespiegel doet stijgen.

De uitputting van bodemwaterreservoirs is de laatste decennia verdubbeld als gevolg van de snelle groei van de wereldbevolking. Dit blijkt nu tot een 42 procent hogere wereldwijde zeepspiegel te hebben geleid. Een factor om mee rekening te houden bij zeespiegelvoorspellingen voor de toekomst dus.

Follow Faqtman on Twitter