Water op Mars en maan


Water wordt gezien als een van de redenen dat leven op aarde zo heeft kunnen floreren. Het is dan ook altijd groot nieuws voor astronomen als ergens anders in het universum (veel) water wordt gevonden. Nu is het op twee plekken tegelijk raak. Zo zou Mars veel meer water bevatten dan tot nu toe werd aangenomen, wellicht zelfs in concentraties die we tot nu toe alleen op aarde kennen. Daarnaast is er op de zuidpool van de maan een heldere plek waargenomen, wellicht bestaand uit ijs.

De Shackleton krater op de zuidpool van de maan.

Dat ijs zou zich bevinden in de meer dan 3 kilometer diepe Shackleton krater. Daar werd door de Lunar Reconnaissance Orbiter van Nasa een opmerkelijk heldere bodem waargenomen. Zou het ijs kunnen zijn? Volgens Nasa wel, het is er in ieder geval koud genoeg voor, op deze plek waar de zon bijna niet komt. Er zijn echter ook andere mogelijkheden; we zullen de krater moeten bezoeken om het zeker te weten.

Dan is er Mars, waar het water zich grotendeels in de korst bevindt. Dat er water voorkomt is al bekend, maar een studie van meteorieten die van het oppervlak van de rode planeet komen toont aan dat er wellicht meer water is dan gedacht. De meteorieten bevatten tussen de 70 en 300 parts per million water, concentraties die ook in de aardkorst voorkomen. Dat water zit al in de bodem sinds de planeet 4,5 miljard jaar geleden ontstond. Volgens de onderzoekers is het nog een aanwijzing dat de planeet ooit misschien leven heeft gekend.

Follow Faqtman on Twitter