Water op de maan


Diep binnenin de maan zit water, veel water. Volgens geleerden uit India blijkt dat uit data van hun maansonde Chandrayaan- 1. Deze sonde heeft met een instrument diep in het binnenste van de maan gekeken. In een krater bij de evenaar pikte dit instrument grote hoeveelheden hydroxyl op in gesteente. Dat molecuul duidt op de aanwezigheid van water.

Omdat op het oppervlak van de maan geen water kan voorkomen – het zou gelijk verdampen – moet dat water zich dus dieper binnenin de maan bevinden, zo schrijven ze in Nature Geoscience. Dat het uitgerekend bij een krater zichtbaar wordt, is niet verwonderlijk. Daar is waarschijnlijk een meteoriet ingeslagen die diepere lagen van het oppervlak heeft blootgelegd. Daardoor komt het water dat daarin zit naar boven.

Dat er water op de maan zit, weten we sinds analyse van stenen die door de Apollo missies zijn meegenomen. De huidige metingen duiden echter op een veel grotere hoeveelheid dan eerder werd vermoed. Dat water bevindt zich waarschijnlijk grotendeels in magmakamers op grote diepte in de maan.

Het voorkomen van water is een belangrijke ontdekking om uiteindelijk op de maan een basis te gaan bouwen. Die heeft water nodig, dat anders met veel moeite van de aarde meegenomen moet worden.