Water Middellandse Zee recordtemperatuur


Middellandse Zee

Nog nooit sinds de metingen zijn begonnen, was het water van de Middellandse Zee zo warm. Onderzoekers van de Ligurische Meteorologische Dienst in Italië melden dat temperaturen in de Ligurische Zee (onderdeel van de Middellandse Zee) de grens van gemiddeld 25 graden hebben bereikt, vijf graden boven het gemiddelde in de tweede helft van juni. Ze hebben dat aangegeven tegenover de Italiaanse krant La Stampa.

Watertemperaturen tot soms zelfs 30 graden zijn de gevolgen van de klimaatverandering. Of en welke gevolgen deze warmte zal hebben op de lange termijn, is nog niet duidelijk. In Ligurië – de streek rond de havenplaats Genua – willen biologen en chemici deze zomer het water testen. Zo willen ze een duidelijker beeld krijgen van wat er gebeurt in het water.

Ze waarschuwen voor de gevolgen van de ’tropicalisatie’ van de Middellandse Zee voor bijvoorbeeld de visserij. Zeshonderd soorten tropische vissen hebben zich in de afgelopen jaren gemeld in de Middellandse Zee, al dan niet via het Suez Kanaal. De kwalleninvasies, die in toenemende mate worden gerapporteerd in de zomer, kunnen ook een teken zijn van de klimaatverandering, zeggen de onderzoekers.

De opwarming van de zee is slecht voor de koralen die ook aan de kust van Italië voorkomen. Die zijn alleen geschikt voor koeler water en sterven bij toenemende temperaturen. Dat brengt hele ecosystemen in gevaar. Bovendien verandert de chemische samenstelling van het water door deze processen.