Water in bodem Mars


De bodem van Mars bevat behoorlijk wat water. Dat blijkt uit de analyse van bodemmonsters die zijn genomen door Curiosity, de sonde die op de planeet rond rijdt. Data die door Curiosity naar aarde is gestuurd is extra geanalyseerd door het Rensselear Polytechnic Institute in Troy (VS). Ook daar is men tot dezelfde conclusie gekomen: Mars is nat.

Dat is een sensationele vondst. Als er op Mars water aanwezig is, betekent dit dat mensen langdurig op de rode planeet zouden kunnen overleven. Ze hoeven alleen maar grond te verwarmen en de waterdamp die ontstaat op te vangen om te kunnen drinken.

Er waren al eerder aanwijzingen dat er water op de planeet voorkomt. De allereerste steen die Curiosity na de landing analyseerde, bestond uit Mugeariet. Dit gesteente komt op aarde ook voor op plekken met vulkanische activiteit en veel water in de bodem. Het vervelende was alleen dat er geen tweede brok Mugeariet werd gevonden.

Deze ontdekking bevestigt echter dat die eerste vondst geen toeval was. Waarschijnlijk zitten dieper in de planeet grote hoeveelheden water. Dat kan de menselijke ontdekking van ons zonnestelsel een flinke zet geven. We hoeven water niet meer vanaf aarde mee te nemen.