Water, de rest komt later


Heeft je kind een sportdag en geef je hem of haar sportdrank mee? Niet nodig, ze rennen net zo hard op kraanwater.

Ze zullen er geen vrienden mee maken bij de producenten van sportdrankjes, maar het is goed nieuws voor ouders die krap bij kas zitten of hun kind het beste willen geven. Een nieuw rapport, gepubliceerd in The Journal of Pediatrics over kindergeneeskunde, toont aan dat de meeste kinderen genoeg hebben aan een flesje water bij en na het sporten.

Wat zit er in het flesje?
Wat zit er in het flesje?

De zoete sportdrankjes, in alle soorten en kleuren, kunnen voor de meeste kinderen de prullenbak in.

De leider van het onderzoek, dokter Schneider, maakt een duidelijk onderscheid tussen energie- en sportdranken. Hij zegt dat energiedrankjes sowieso nooit door kinderen gedronken moeten worden vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s. Sportdrankjes zijn minder gevaarlijk, maar bevatten wel veel suikers terwijl ze ook nog eens voor veel kinderen overbodig blijken.

Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld wanneer een kind een langere tijd (meer dan anderhalf uur) intensief sport of wanneer er gesport wordt in zeer warme en vochtige omstandigheden kan een sportdrankje een goede optie zijn.

Het onderzoek waarschuwt ook Amerikaanse ouders voor de vele schoolkantines waar frisdranken zijn verbannen, maar even onnodige sportdranken als vervanger verkrijgbaar zijn.

Foto: iStockphoto

Follow Faqtman on Twitter