Wat zie jij er lekker gezond uit


Chris Zeegers, Brad Pitt, Matthijs van Nieuwkerk en George Clooney. Het is zomaar een rijtje mannen dat door veel vrouwen aantrekkelijk wordt gevonden. Dit komt natuurlijk doordat ze leuke koppies hebben, maar waarschijnlijk ook omdat ze goede afweersystemen hebben.

Het schoolvoorbeeld van een aantrekkelijke man: Chris Zeegers. Foto: Flickr.com/Anne Helmond

Onderzoekster Fhionna Moore van de Abertay Universiteit in Schotland en haar team verzamelde het bloed van 74 jonge Letten – mannen uit Letland – vlak voordat ze gevaccineerd zouden worden tegen Hepatitis B. Wanneer je gevaccineerd wordt tegen een bepaalde ziekte, krijg je meestal een kleine hoeveelheid van de ziekte ingespoten. Je afweersysteem maakt dan anti-stoffen aan waardoor je, de volgende keer dat je met de ziekte in aanraking komt, minder of niet ziek wordt.

De mannen kregen hun prikken, ze gingen op de foto en er werd een buisje bloed afgenomen. Het bloed werd getest op anti-lichamen, testosteron en het stresshormoon corstisol. Daarna lieten de wetenschappers 94 Letse vrouwen uit dezelfde leeftijdscategorie de foto’s van de mannen beoordelen op aantrekkelijkheid.

De wetenschappers legden de bloeduitslagen en de meningen van de vrouwen naast elkaar. De mannen die het aantrekkelijkst werden gevonden, hadden het sterkste immuunsysteem, veel testosteron en weinig stresshormoon in hun bloed. Hieruit zou je volgens de wetenschappers kunnen opmaken dat veel stress je onaantrekkelijk maakt en slecht is voor je immuunsysteem.

Mannen met veel testosteron mogen dan wel aantrekkelijk worden gevonden, ze hebben meestal slecht zaad.

Follow Faqtman on Twitter