Wat willen jongeren aan buitenaardse wezens vertellen?


Arecibo boodschap buitenaards leven

Ben je jong, tussen de 16 en de 26 en heb je een idee welke boodschap je aan buitenaardse wezens zou willen vertellen? Dat is het Arecibo Observatory in Costa Rica op zoek naar jou. De door de Amerikaanse overheid gefinancierde serie radiotelescopen wil namelijk opnieuw een signaal de ruimte insturen om aliens opmerkzaam te maken op onze aanwezigheid.

Dat deden ze eerder, in 1974, een deel van de boodschap van toen staat op het plaatje hierboven. Maar de wereld is in de tussentijd natuurlijk enorm veranderd. Wat zou een nieuwe generatie aan buitenaardse wezens vertellen? Om dat te bepalen is het observatorium wereldwijd een wedstrijd gestart om te zoeken naar jongeren met een goed idee. Via hun website kun je meedoen. De winnaar of het winnende team krijgt de mogelijkheid om een boodschap naar de sterren te sturen.

Maar voor die tijd moet je wel laten zien dat je slim bent, door een paar breinkrakers op te lossen. Pas als je die goed hebt, kun je inzenden. Bovendien ben je gehouden aan binaire code, wat betekent dat de boodschap relatief kort en krachtig moet zijn, een soort tweet. Dat moet voor de huidige generatie niet zo moeilijk zijn.