Wat vrouwen lekker vinden

Tip: raak de clitoris aan


orgasme

‘Wat wil de vrouw?’ Hoewel hij de hele menselijke psyche dacht te hebben ontsloten, bleef de vader van de psychologie, Sigmund Freud, op het einde van zijn leven met deze vraag zitten. Vrouwen waren nog steeds een mysterie voor hem. Terwijl het zo makkelijk is. Vrouwen willen dat je hun clitoris aanraakt.

Dat is althans de uitkomst van een grootschalig onderzoek naar de vrouwelijke seksbeleving.

De University of Indiana in de VS vroeg duizend vrouwen de haren van het hoofd over wat ze lekker vinden, waar ze opgewonden van raken en hoe ze het beste een orgasme bereiken. Het antwoord op al die vragen is min of meer hetzelfde: raak de clitoris aan. Met een lichte tot middelzware druk; in symmetrische ronde of rechte bewegingen.

Dat is opmerkelijk standaard. In vrouwenbladen is vaak te lezen dat vrouwen op seksueel gebied erg verschillend zijn. De techniek die de ene vrouw haar nagels in het matras laat zetten, zou de andere vrouw niets doen. Maar in Indiana is daar niets van gebleken. Een man (of andere vrouw) die succes wil hebben in de slaapkamer, kan maar beter de clitoris weten te vinden. Alle andere technieken verbleken daarbij.

Er is een opvallend gebrek aan variatie in de antwoorden op de onderzoeksvragen. Een grote meerderheid van vrouwen houdt van een middelharde ritmische cirkelvormig stimulatie, direct of op de omgeving van de clitoris. Slechts tien procent van de vrouwen wordt erg opgewonden van harde stimulatie. Nog minder vrouwen houden van asymmetrische stimulatie, bijvoorbeeld meer rechts dan links. Slechts 20 procent van de vrouwen houdt van langdurige seks; van de rest hoeft het geen nachtwerk te worden.

Daarmee lijken vrouwen nog het meest op… mannen. Wat ook niet zo gek is, de penis en clitoris zijn in principe hetzelfde orgaan. Embryo’s ontwikkelen tussen hun benen een gevoelig plekje, dat onder invloed van testosteron een penis wordt en zonder zich ontwikkelt tot clitoris.

(Journal of Sex & Marital Therapy)