Wat te zeggen op een eerste afspraakje


dreamstime_xs_29801413

Daten kan een nachtmerrie zijn. Je hebt naar rechts geswiped, de chat ging prima en nu ga je die andere persoon voor het eerst ontmoeten. Wat moet je zeggen? Gelukkig heeft de wetenschap alle antwoorden voor je.

Vertel een geheimpje. Het hoeft geen bekentenis te zijn dat je ooit bent doorgereden na een ongeluk, gewoon een verhaaltje dat je nog niemand anders vertelde. Zorg dat je date dat weet. Volgens onderzoek van de New York University geeft dat een gevoel van intimiteit bij de ander, waardoor je sneller een goede verstandhouding krijgt.

Praat vooral niet over films. Mensen hebben zeer verschillende belevingen bij films en die vinden ze zo belangrijk, dat je volgens onderzoek van de University of Hertfordshire (GB) daar snel ruzie over krijgt. Jij vindt Star Wars fantastisch, hij denkt dat het geschiet met lasers in de ruimte infantiel is. Bovendien is de ruimte een vacuüm, dus waarom zou je daar explosies horen?

Je kunt wel praten over waar je graag op vakantie wilt gaan. Mensen hebben verbazingwekkend vaak dezelfde smaak als het over droombestemmingen gaat, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Niemand wil naar Wuppertal, iedereen wil naar een tropisch eiland. Bijna 20 procent van de koppels die over een vakantie praat, gaat op een tweede afspraakje, tegen 9 procent bij films.

Het is niet gezegd dat controverse helemaal uit den boze is. Je kunt best over politiek praten, of over die keer dat je per ongeluk je ex zwanger maakte en ze een abortus had. Volgens Duke University maakt het een gesprek levendiger en krijgt de tegenpartij echt het gevoel jou te leren kennen.

En als je man bent, draag geen deodorant op je date. Vrouwen vinden mannelijke transpiratie erg aantrekkelijk blijkt uit onderzoek. Biologen van de University of St Andrews in Schotland bestudeerden de invloed van stoffen die in mannelijk zweet voorkomen. Een proefpanel van vrouwen kreeg deze stoffen óf een placebo onder de neus gesmeerd. Vervolgens werd ze gevraagd foto’s van mannen te beoordelen op aantrekkelijkheid.

Het bleek dat de vrouwen die zweet onder de neus hadden, de mannen gemiddeld veel aantrekkelijker vonden.