Wat te doen met geboortehuis Hitler?


Moeten er woningen in komen, een hotel, een museum of een ‘ontmoetingsplek’? Na jaren steggelen is nog altijd niet duidelijk wat moet gebeuren met het gebouw aan de Salzburger Vorstad nummer 15 in Braunau am Inn in Oostenrijk. Het 19e eeuwse gebouw is namelijk de geboorteplek van Adolf Hitler.

En hoewel de nazi’s er nooit misdaden hebben gepland of gepleegd, is het een beladen plek. Jaren zat er een tehuis voor mensen met een geestelijke beperking gevestigd, maar sinds 3 jaar staat het weer vrij. Aanvankelijk wilde de stad Braunau er woningen in laten maken, maar sinds de regerende coalitie is gevallen, is dat plan weer van de baan.

Er zijn nu twee initiatieven die kans maken. Het Russische parlementslid Klinzevitsj wil 2 miljoen euro inzamelen om het gebouw te kopen en af te breken. Probleem is alleen dat het monumentenstatus heeft en daardoor niets aan het uiterlijk mag worden gedaan. Initiatief nummer twee is sinds 3 maanden om er een ‘Huis van Rekenschap’ in te richten. Daar zouden ‘jonge mensen’ uit de hele wereld moeten samenkomen voor projecten die de sociale harmonie bevorderen.

Het tweede idee lijkt in de politiek in Oostenrijk en Duitsland op instemming te kunnen rekenen. Verschillende joodse organisaties staan er ook achter. In Braunau zelf lijken ze echter weinig trek te hebben in een te prominente plek. Het stadje, waar Hitler al snel na zijn geboorte vertrok, staat bekend als geboorteplek van het kwaad. Van dat etiket wil men eindelijk wel eens af. Toch afbreken?