Wat te doen met een bosbrand? Opblazen!


Vuur met vuur bestrijden, daar pleit een Australische ingenieur voor. Hij is een blustechniek voor een bosbrand aan het ontwikkelen die werkt met explosies. Het principe is hetzelfde als het uitblazen van een kaars , maar dan op een net wat grotere schaal.

Dr. Graham Doig van de University of New South Wales onderzoekt hoe natuurbranden gestopt kunnen worden.

Er wordt nu standaard geblust, maar voor grote branden is dit geen is dit niet de perfecte oplossing. Vaak branden er hectaren bos of heide af voordat de brand onder controle is. Soms lukt het helemaal niet om met water te blussen.

De beelden van fikkende bossen en vluchtende kangoeroes zijn binnenkort waarschijnlijk verleden tijd want Doig boekt goede resultaten met schokgolven. Een flinke knal zorgt dat de vlammen weggeblazen worden van hun brandbare basis waardoor ze niet door kunnen branden en doven. Op de foto zie je hoe een explosie in de rechter buis een stoot lucht naar links blaast waardoor de vlam in het midden dooft.

Doig en zijn team proberen een apparaat te ontwikkelen waarmee brandweermannen de strijd met het vuur aan kunnen gaan. Hij denkt nu na over een explosief dat met een helikopter in het brandende natuurgebied kan worden gemikt. Waterslangen worden niet overbodig: als de vlammen zijn uitgeblazen, moet er gewoon worden nageblust.