Wat mag een voetballer kosten? Fifa wil algoritme voor prijs introduceren


voetbalbal

De voetbalorganisatie Fifa wil een algoritme gaan gebruiken dat meer transparantie moet bieden als het gaat om de transfersom van een voetballer. Zo kunnen clubs zien of ze een goede prijs betalen of een kat in de zak kopen. Al jaren bestaan er zulke algoritmes, maar tot nu toe hield de Fifa ze zelf tegen.

Een dergelijk algoritme vul je met de inkomsten van de club uit allerlei bronnen, als de verkoop van shirtjes en televisierechten. Aan de andere kant worden de prestaties van spelers in het systeem gevoed. Zoals leeftijd, lengte en voorkeursvoet, evenals hun agressie in het spel, reactietijden, nauwkeurigheid, sprintsnelheid, uithoudingsvermogen, interceptie en balcontrole.

Daar rolt een prijs uit. Een algoritme van Lawrence Technological University uit de VS berekende bijvoorbeeld vorig jaar dat Messi bijvoorbeeld te veel verdient, net als Robin van Persie trouwens. Fans, trainers en commentatoren kunnen daar hun voordeel mee doen.

Nu wil de Fifa dus zelf zo’n programma. ‘De perceptie bestaat vaak dat er iets vreemds gebeurt bij toptransfers. Wanneer [bij transfers] miljarden euro van eigenaar veranderen, moet we ervoor zorgen dat alles netjes gebeurt. Het wordt tijd om de zaken serieus te herbekijken en voor wat meer transparantie te zorgen’, zei de voorzitter Gianni Infantino.

Dat nieuwe algoritme zal worden gemaakt door het CIES Football Observatory in het Zwitserse Neufchâtel. Daar hebben ze ervaring met het maken van zulke programma’s. Een proef met het daar gemaakte programma voorspelde tijdens de voorbije zomerstop in meer dan driekwart van alle transfers de verkoopprijs correct. Zo waardeerde het Zwitserse programma de prijs van voetballer Cristiano Ronaldo op 103,4 miljoen euro. Juventus betaalde 100 miljoen euro voor hem.

Het algoritme kan een rol gaan spelen voor de cashpositie van kleine clubs. Infantino wil namelijk dat het verschil tussen de prijs die de Zwitsers bepalen en de prijs die uiteindelijk wordt betaald, zal worden verdeeld onder de clubs die de opleiding van de speler in kwestie voor rekening hebben genomen.