Wat maakt een voetballer goed genoeg voor de Champion’s League?

Tips voor Ajax en PSV


voetbal

Ajax en PSV gaan naar de Champion’s League dankzij het goede spel van enkele spelers. Maar wat maakt een voetballer tot een wereldtopper? Wetenschappers bestuderen de sport al jaren en weten het antwoord. Vaardigheden zijn veel belangrijker dan atletisch vermogen.

Terwijl de meeste fans onder de indruk zijn van wat hun voetbalhelden kunnen doen met een bal, weet eigenlijk niemand wat een Ziyech nu onderscheidt van een gezellige amateurvoetballer. Hoewel een uitstekende fysieke conditie ongetwijfeld helpt, lijkt het onwaarschijnlijk dat alleen een intensieve lichamelijke training een gemiddelde kerel kan veranderen in een Ronaldo.

Een onderzoeker van de Universiteit van Queensland in Australië recruteerde leden van de semi-professionele Universiteit van Queensland Football Club (UQFC) als proefpersonen. Ze werden gevraagd om tegen elkaar concurreren in één-op-één voetbal tennis spelletjes. De atletische vermogens en vaardigheden die daarvoor nodig zijn, komen ook zeer goed van pas in reguliere voetbalwedstrijden.

Uit deze tests komt naar voren dat er zestien verschillende taken zijn die een Hakim onderscheiden van een Henk-Jan. De belangrijkste zijn balcontrole, flexibiliteit, precisie bij het passen en schotkracht. Uithoudingsvermogen en gespierdheid spelen eigenlijk geen grot rol bij het vermogen van een speler om de bal in het net te trappen. Techniek is vele malen belangrijker.

Overigens zijn er een paar eenvoudige maar wetenschappelijk bewezen trucjes die iedere amateur voetballer kan uithalen om toch een iets beter niveau te halen. Het dragen van een rood shirt helpt al om gemiddeld vaker te winnen. Vooral keepers in het rood doen het goed. Ook het met de linkerhand (niet rechts!) kneden in een stressballetje vlak voor de wedstrijd maakt spelers ietsje beter, vooral als het een kampioenswedstrijd is.