Wat maakt een foto memorabel?


Vakantiekiekjes met mensen erop worden beter onthouden dan landschapsfoto’s, beweren Amerikaanse wetenschappers.

Verstilde meren, landelijke vergezichten en besneeuwde bergtoppen. Het zijn natuurlijk prachtige beelden, maar het is niet handig om er tijdens je vakantie honderden foto’s van te schieten, beweren wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology. Landschapsfoto’s worden namelijk snel vergeten.

Onderzoekers toonden al eerder aan dat ons brein duizenden beelden tot in verrassend detail kan opslaan. Alleen blijven niet alle beelden even goed hangen. De onderzoekers waren benieuwd wat voor soort foto’s memorabel zijn en dus in ons geheugen gegrift staan.

Hoewel het beeld van een waterval veel mooier is, wordt een foto van een potje Ranch Style Beans beter onthouden.

Proefpersonen kregen allerlei soorten foto’s te zien uit een bestand van maar liefst 10.000 beelden. Er zaten designfoto’s tussen, maar ook natuur- en straatbeelden, foto’s van mensen, huizen, interieurs etc. Sommige foto’s werden herhaald aangeboden, en als de proefpersonen een beeld zagen dat ze al eens eerder hadden gezien, moesten ze op een knopje drukken. Zo konden de onderzoekers meten welke beelden er het best bleven hangen in het geheugen van de proefpersonen.

Steevast waren dat beelden waarop mensen te zien waren, gevolgd door foto’s van ruimtes op menselijke schaal, zoals een bibliotheek, het gangpad van een supermarkt, of een close-up van een koffiemok. Het minst gedenkwaardig waren foto’s van natuurlijke landschappen, hoewel landschapsfoto’s wel weer gedenkwaardig kunnen zijn als ze een onverwacht element bevatten, zoals een struik die op een aparte manier is gesnoeid.

Je kunt dus beter een foto maken van je kind dat in de branding speelt, dan van de branding zelf. Ook zullen foto’s van die wandelvakantie beter beklijven als je er wat mensen op zet.

Bron: Deze onderzoeksgegevens zullen tussen 20 en 25 juni gepresenteerd worden op de IEEE Conference on Computer Vision and Patern Recognition. Foto: MadMolecule