Wat maakt een briljante schaker?


Wat onderscheidt een goede van een briljante schaker? Moet je aanleg hebben of is het een kwestie van oefenen?

Als we de bestseller auteur Malcolm Gladwell moeten geloven hoef je geen geniaal brein te hebben voor succes of een aangeboren talent. Hoe getalenteerd je ook bent, je moet tienduizend uur trainen om echt goed te worden, zo staan beschreven in zijn boek ‘Blink’. Dat betekent tien jaar lang twintig uur per week oefenen. Zo veel tijd kost het de hersenen om alles te assimileren wat nodig is om een sport of instrument werkelijk te beheersen.

Psycholoog Guillermo Campitelli, verbonden aan de Universiteit van Buenos Aires (Argentinië) was benieuwd of dit ook geldt voor schaken. Hij dook in het onderzoek dat er tot nu toe naar dit onderwerp gedaan is, en komt tot de conclusie dat er meer nodig is om een schaakgrootmeester te worden.

Goed kunnen schaken is een kwestie van verschillende factoren

Alle schakers die groot zijn geworden hebben volgens Campitelli minimaal 3000 uren in hun leven geschaakt. Er waren ook schakers die er 30.000 uren over deden om dit niveau te bereiken, en zelfs dan behaalden sommige schakers dit topniveau niet. Oefenen alleen is dus niet genoeg, concludeert Campitelli.

Verder is gebleken dat schakers over een zeer goed werkgeheugen beschikken. Het werkgeheugen is een tijdelijke opslagplaats van taak-relevante informatie in het brein. Zo kunnen mensen met een sterk werkgeheugen bijvoorbeeld gemakkelijk een nieuw telefoonnummer onthouden.

Ook zou uit onderzoek zijn gebleken dat kinderen die veel schaak spelen, gemiddeld een hoger IQ hebben. En er is ook nog gevonden dat briljante schakers vaker linkshandig zijn. Dit zou erop kunnen wijzen dat verschillen in de hersenontwikkeling ertoe bijdragen dat sommige mensen uitblinken in schaak, en anderen niet.

Kortom, het profiel van de schaakgrootmeester ziet er als volgt uit: intelligent, vaak linkshandig, en minimaal 3000 uren geoefend.

Bron: Current Directions in Psychological Science. Foto: SoupBoy