Wat ligt er in de Oostzee?


Voor de Zweedse kust is met sonar een merkwaardig ‘iets’ ontdekt. Buitenaards? Algen? Niemand die het precies weet.

Peter Lindberg en zijn Ocean Explorers hebben een leuke baan. Ze jagen op oude schepen die eeuwen geleden zijn vergaan. De schatzoekers duiken de lading op en verkopen die aan verzamelaars van antiek. Een paar jaar geleden vonden ze een lading champagne die voor miljoenen werd geveild.

Op 19 juni dachten de Ocean Explorers dat ze opnieuw een oud schip hadden gevonden. Op 87 meter diepte, halverwege Zweden en Finland is de bodem verhoogd, zo zagen ze op sonar. Maar een nadere bestudering leerde dat het geen schip is. Het object op de sonar is perfect rond en heeft een diameter van 60 meter.

Lindberg vertelde de krant Aftonbladet dat hij nog nooit zoiets heeft gezien. Volgens hem was er ook een 300 meter lang sleepspoor te zien, alsof de ronde vorm verplaatst is. ‘Misschien is het iets dat de Duitsers of de Russen hebben gedumpt’, zegt zijn collega Dennis Asberg.

De krant zelf gooit het balletje op dat er een UFO in de Oostzee is geland. Uiteraard lijkt de vorm op een vliegende schotel. Maar voor er echt iets over te zeggen valt, moet iemand de ronde vorm goed onderzoeken, het kan ook een gewone landschapsvorm zijn. Peperdure champagne is er vast niet aan boord.

Tussen Kerstmis en Oud en Nieuw is de redactie van Faqt gesloten. In die periode tonen we de beste verhalen van het afgelopen jaar. Dit artikel werd oospronkelijk gepubliceerd op 11 juli.

Follow Faqtman on Twitter