Aswolk kan zomer verknallen


Vulkanische as bestaat uit kleine stukjes verpulverde rots en glas. Deze zijn minder dan 2 millimeter in diameter. Vulkanische as kan leiden tot ademhalingsproblemen, storingen in motoren, en soms zelfs afkoeling van het klimaat.

Vooral de uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815 was zó ernstig, dat 1816 bekend is komen te staan als ‘het jaar zonder zomer’. De oogsten in Europa en de Verenigde Staten mislukten in dat jaar omdat de temperatuur zelfs midden in de zomer zelden boven de tien graden kwam.

Duisternis midden op de dag als gevolg van een vulkanische aswolk op het eiland Montserrat in 1997.
Duisternis midden op de dag als gevolg van een vulkanische aswolk op het eiland Montserrat in 1997.

In de Alpen lag de hele zomer een dik pak sneeuw. Een Britse schrijfster, die probeerde vakantie te vieren in Zwitserland raakte daardoor in een kleine dip. Om daaruit te komen schreef ze het boek ‘Frankenstein‘.

As komt uiteindelijk neer op de grond. Ook dat kan problemen veroorzaken. Grote asregens kunnen leiden tot de vernietiging van een lokaal ecosysteem, en ook het instorten van daken en gebouwen. Na verloop van tijd kan het neerdwarrelen as wel weer leiden tot de vorming van vruchtbare bodems.

Een voordeel heeft de aswolk die nu over Nederland komt wel: vanavond hebben we een prachtige zonsondergang!