Wat gebeurt als je alleen maar friet eet?


friet

Een Britse tiener heeft aangetoond wat er gebeurt als je alleen maar friet eet. De jongen had vanaf zijn zevende een eetstoornis en lustte alleen nog maar gefrituurde aardappels. In het vakblad Annals of Internal Medicine beschrijven zijn artsen de gevolgen van dit jarenlange extreme dieet.

De jongen bleef dun, zodat zijn ouders er aanvankelijk geen problemen in zagen. Maar toen hij op zijn veertiende doof leek te worden, namen ze hem toch maar mee naar de dokter. Die constateerde een dramatisch tekort aan vitamine B12. Die vitamine is essentieel voor een gezond lichaam, het zorgt onder andere voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Toch pasten de jongen en zijn ouders het dieet van dagelijks patat niet aan. Daardoor miste hij belangrijke voedingsstoffen. Dat was onverstandig, want de inwoner van Bristol begon daarna ook steeds slechter te zien. Tegen het einde van zijn middelbare school was hij officieel blind, terwijl zijn gehoor inmiddels ook bijna helemaal kapot was.

De jongen leeft nu in zijn eigen wereld. Communicatie met de buitenwereld is moeilijk, hij zal een manueel-tactiel gebaarsystemen moeten leren. Dat is gebarentaal die je in de hand maakt, zodat de ander het kan voelen. Een opleiding volgen, zit er niet meer in voor de jongen.