Wat Facebook over je zegt – zelfs als je geen lid bent!


Dat social media als Facebook slecht voor je privacy zijn, is al bekend. Maar zelfs de gegevens van niet-leden liggen op straat.

Is hij het of is hij het niet? Wie wil weten of iemand homo is, hoeft alleen maar een klein programmaatje op een Facebook profiel los te laten en je kunt met grote accuratesse de seksuele geaardheid van een persoon vaststellen. Dat programmaatje zoekt in de vrienden en vrienden van vrienden op een sociaal netwerk naar mensen die wel uitkomen voor hun homoseksualiteit. Zijn daar genoeg van, dan kun je met grote zekerheid aannemen dat degene die je onderzoekt het ook is.

Facebookleden (zwart) zeggen iets over relaties tussen niet-leden (rood).
Wie zijn privacy op prijs stelt, gaat dus niet op Facebook. Het slechte nieuws is echter dat wegblijven van de sociale media geen garantie is dat niemand ooit iets over je te weten zal komen.

Onderzoekers van de universiteit van Heidelberg in Duitsland hebben ontdekt dat je via Facebook dingen te weten kan komen over mensen die geen lid zijn. Dat komt omdat mensen die wel lid worden, vaak hun hele adreslijst uploaden. Als maar genoeg mensen die jij kent dat doen, dan is het mogelijk om voorspellingen te doen over wie je bent en wie je kent.

Zo valt over niet-leden een redelijk goede voorspelling te maken of ze andere niet leden kennen. Met genoeg rekenkracht op je computer zou je van het hele land kunnen bepalen wie tot bepaalde vriendenkringen behoren en of mensen familie zijn. Privacy is dan definitief verleden tijd.

Bron.