Wat eten we? Bacterieslijm!


850 miljoen mensen op aarde hebben honger. Terwijl we een oplossing hebben: bacterieslijm. Ook handig voor een nucleaire winter. Dat is de opmerkelijke boodschap van professor Joshua Pearce van de universiteit van Michigan (VS) in zijn nieuwe boek Feeding Everyone, No Matter What. Volgens hem is het voeden van de wereldbevolking een makkie.

Pearce, die ook al zorgde voor een doorbraak bij zonnecellen, is een materiaalwetenschapper. Hij denkt in mogelijkheden die veelvoorkomende stoffen ons bieden. Olie is zo’n stof die je overal tegenkomt en kan, via een methode die hij ontwikkelde, dienen als voedsel voor bacteriĆ«n. Na een tijdje vormen die bacteriĆ«n een slijmerig laagje op de olie. Die kun je er af scheppen en opeten. Er zitten allerlei voedingsstoffen in.

Voor wie dat te smerig vindt, is er ook de mogelijkheid het slijm als voedsel te geven aan dieren die veel voorkomen, zoals insecten en ratten. Na verloop van tijd slacht je die ratten en gooi je ze in de pan. Indirect eet je dan alsnog het slijm.

Smerig? Volgens Pearce is honger pas smerig. Zijn methode kan grote groepen mensen voeden. Niet alleen in de Derde Wereld, maar ook in het westen in geval van een calamiteit. Zijn recept voor duurzaam eten is ook toepasbaar in een atoomkelder, of als de wereld verduisterd is na het uitbreken van een supervulkaan. Op zulke moment deinzen mensen niet meer terug voor een ratje meer of minder, denkt de Amerikaan.