Wat drijft de pyromaan?


Winschoten wordt geteisterd door een pyromaan. Wat voor soort mens geniet van het in brand steken van auto’s en huizen?

Je hebt ruwweg twee soorten brandstichters: zij die het doen voor geldelijk gewin of politieke motieven en de afdeling geestelijk niet helemaal lekker.

Die laatste groep, verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle brandstichtingen, heeft vaak last van psychoses, alcohol- en drugsgebruik, gedragsproblemen of een zeer laag IQ. Binnen de geestelijk gestoorde brandstichters vormen de pyromanen een bijzondere, maar zeer kleine subcategorie. Dat zijn mensen met een vuur-fetish, die een gevoel van euforie of zelfs seksuele opwinding krijgen als ze een goede fik starten.

Foto: © Aandbphotos | Dreamstime.com.

Zij vormen de meest gevreesde brandstichter, omdat ze nogal vaak achter elkaar branden aansteken en zich zelden interesseren voor het leed dat ze de slachtoffers aandoen. Tussen de 1 en 3 procent van alle branden wordt door pyromanen aangestoken.

De beroemdste pyromaan is Paul Keller, die in 1992 niet minder dan 76 branden aanstak in en rond Seattle. Daarbij vielen drie doden. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit, over zijn leven werd in 1995 tenminste een film gemaakt: Not Our Son.

Er wordt gezegd dat veel brandweermannen pyromaan zijn. Forensisch psycholoog Ernst Ameling zei twee jaar geleden in dagblad De Pers dat 10 procent van de pyromanen betrokken is bij de brandweer. Het lijkt ook logisch: de brandweerman steekt een bos in de fik en kan daarna als held het vuur blussen. Toch vinden veel experts dit een broodje aap. De roemruchte FBI profilers, de mensen die misdadigers psychisch de maat nemen, concludeerden een paar jaar geleden dat pyromanie onder brandweermannen niet vaker voorkomt dat onder accountants of barkeepers.

Follow Faqtman on Twitter