Wat denkt je hond echt?


Wat denkt een hond als hij z’n baasje ziet? Ziet hij een vriend, zijn baas of iemand die hem iedere dag eten geeft? Wetenschappers van de Amerikaanse Emory University proberen dit uit te vinden. Ze hebben twee honden zo getraind dat ze hun hersenen kunnen scannen. Met de gegevens die dat oplevert hopen ze te ontdekken hoe honden denken.

Proefkonijn, eh hond, Callie. Foto: Carol Clark

Mensen leven al duizenden jaren met honden en trainen ze zelfs om ingewikkelde klussen te doen zoals blinden begeleiden en drugs vinden. Waarom dat voor mensen handig is, is duidelijk. Maar wat hebben die honden daar eigenlijk aan? Gregory Burns en zijn team van neurologen besloten dit te onderzoeken door honden aan een menselijk onderzoek te onderwerpen: de MRI-scan. Met die scans kunnen ze in mensenhersenen zien waar ze blij of juist ongelukkig van worden en ze besloten dat ook op de honden te testen.

Na een kleine zoektocht werden er twee honden gevonden en getraind om in het apparaat te liggen. Ze doen dit vrijwillig, worden niet vastgebonden en dragen oordoppen om ze te beschermen tegen de herrie. Doordat de honden zo goed getraind zijn, hoefden ze niet onder narcose worden te worden gebracht. Hierdoor konden de wetenschappers voor het eerst scans van wakkere hondenhersenen maken.

Op de scans konden de wetenschappers zien welke gedeeltes van de hersenen actief werden als hun baasje een handsignaal maakte. Wanneer de baasjes de honden lieten weten dat ze het goed deden en dat ze zo een brokje zouden krijgen, lichtte de beloningscentra in hun hersenen op. De beesten begrepen dus prima wat er om hen heen gebeurde. Maar dat is niets nieuws omdat een eerder onderzoek al uitwees dat honden net zo goed kunnen luisteren als peuters.

In de komende testen hopen de onderzoekers uit te vinden of honden empathie hebben, of ze aanvoelen of hun baasje gelukkig of verdrietig is en hoeveel gesproken taal ze daadwerkelijk verstaan.

Follow Faqtman on Twitter