Wat deed een kameel in Oostenrijk?


Bij de bouw van een nieuw winkelcentrum in Oostenrijk is het complete skelet van een kameel gevonden. Wat doet die daar? De Universiteit Wenen heeft het uitgezocht en komt dat de conclusie dat het wiegje van de kameel waarschijnlijk in Turkije heeft gestaan. Het dier maakte deel uit van de legermacht die in 1683 tevergeefs Wenen probeerde te veroveren.

In die tijd deed het machtige Ottomaanse Rijk een aanval op Europa, met als doel land te veroveren en de Islam te verspreiden. Ze vonden hun Waterloo in de buurt van Wenen, waar de inwoners hun aanvallers belachelijk maakten door van de Islamitische halve maan broodjes te bakken – de tegenwoordige croissant, zo gaat het verhaal.

Tijdens de strijd kwam in het plaatsje Tulln bij Wenen een kameel om. Hij werd gebruikt als rijdier, tonen de geringe vervormingen van zijn botten aan, geen lastdier. De Ottomanen probeerden bij Tulln de Donau over te steken om Wenen in de tang te nemen. De kameel heeft geen verwondingen, zijn dood is waarschijnlijk het gevolg van slechte behandeling, niet de strijd, zo toont de autopsie aan.

Het lijk werd in de kelder van een verwoest huis gedumpt, met ander afval. Er kwam meer puin op het lichaam te liggen, zodat het skelet van de kameel goed werd bewaard. Het is het enige complete skelet van een dergelijk dier dat in Europa is gevonden.