Wat, champignons op Mars?


champignons op mars

Groeien er champignons op Mars? Volgens een artikel het blad Journal of Astrobiology and Space Science is de kans heel erg groot. Het blad publiceerde een foto gemaakt door de rijdende sonde Curiosity van Nasa. Daarop zijn ronde objecten te zien, op het oppervlakte van Mars. Paddenstoeltjes, volgens de schrijvers van het artikel.

Na de publicatie barstte op internet de discussie los. Groeien op Mars inderdaad de ingrediënten voor een goede risotto? Volgens sommigen is de foto onweerlegbaar bewijs, anderen zijn sceptischer. Misschien is het goed om te vermelden dat het Journal of Astrobiology and Space Science zich weliswaar presenteert als academisch vakblad en er wetenschappers aan meewerken, het toch niet in hoog aanzien staat.

Het artikel over de champignons is geschreven door een Amerikaanse hersenonderzoeker, een paddenstoelspecialist van Pondicherry University in India en twee onbekende leden van de Consiglio Nazionale delle Ricerche, de TNO van Italië.

De rest van de wetenschappelijke wereld heeft inmiddels zeer negatief gereageerd. Daaronder Nasa, dat de foto heeft genomen. Dat iets de vorm heeft van een champignon, betekent nog niet dat het een champignon is, zo is de kritiek samen te vatten. Het gaat waarschijnlijk om stenen die door erosie zijn afgerond.

Mars brengt de hoofden wel vaker op hol. Mensen hebben op het oppervlakte onder andere al een vrouw, een Mesopotamische krijger, een stoplicht en de schedel van Han Solo gespot. Nasa verwijst al die claims naar het rijk der fabelen. Overigens kun je op Mars wel aardappelen telen, maar dat is een ander verhaal.