Was Shakespeare high?


Shakespeare

De dichter en toneelschrijver William Shakespeare is al eeuwen het onderwerp van speculatie. Was hij misschien een zij? Was Shakespeare slechts een artiestennaam voor een politicus? Bestond hij eigenlijk wel? Komt een nieuwe kwestie bij: was Shakespeare misschien high toen hij sommige werken schreef?

In het vakblad South African Journal of Science werpt Francis Thackeray van de University of the Witwatersrand deze vraag op. De paleoanthropoloog deed onderzoek in Shakespeares geboorteplaats Stratford-upon-Avon en analyseerde daar 24 pijpjes die in de directe omgeving van het geboortehuis van de dichter zijn gevonden. In twee daarvan werden resten van cocaïne aangetroffen.

Van geen van de pijpjes is vast te stellen dat ze van de dichter waren, alleen dat ze uit zijn tijd stammen. Wel is bekend dat Shakespeare in zijn sonnetten zelf wel eens een hint van drugsgebruik liet vallen. Hij heeft het in sonnet nummer 76 bijvoorbeeld over een ‘noted weed’. Is dat cannabis?

Het ‘Peruaanse heksenkruid’ was in die tijd populair in Engeland, het werd zelfs in het openbaar gerookt. Het was ook zeldzaam, slechts weinig mensen konden er aan komen. Van de ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake is bekend dat hij het wel eens heeft gehad. Shakespeare past in het profiel van de avontuurlijke Londenaar met genoeg geld en connecties om het ook eens te hebben geprobeerd.

Het is nauwelijks bewijs, geeft ook Thackeray toe. Dus roept hij de literatuurwetenschap op om de werken van de Bard nog eens goed door te vlooien op tekenen van drugsgebruik. Immers: ‘we know what we are, but know not what we may be’.