Was er een eerder universum?


universum

Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat alles dat we waarnemen, de planeten, materie, mannen en het universum zelf zijn ontstaan op het moment van de oerknal. Daarvoor was er niets. Of toch niet? Een nieuwe ontdekking zet de deur op een kier voor de acceptatie van een sensationele theorie, dat er voor de oerknal al een universum bestond.

Het idee is geopperd door drie gerenommeerde natuurkundigen van de universiteiten van Warschau, Oxford en New York. Ze beweren in de kosmische achtergrondstraling bewijzen te hebben gevonden voor het bestaan van zwarte gaten die ouder zijn dan ons universum. Theoretisch gezien is dat onmogelijk, aangezien alles pas met de oerknal moet zijn begonnen.

Dat wijst erop dat die zwarte gaten mogelijk een rol hebben gespeeld in een eerdere versie van ons huidige heelal. Het past in een theorie die al enkele decennia oud is maar nooit bewezen kon worden, die van de conformal cyclic cosmology (CCC). Die poneert dat universa ontstaan, uitdijen en weer in elkaar klappen in een enorm zwart gat. Daarin wordt alle materie van een heelal zo samengeperst dat omstandigheden ontstaan die lijken op de oerknal. Uit die samengeperste massa ontstaat een nieuw universum.

Deze theorie is altijd door de meerderheid van de wetenschappers verworpen. Maar deze studie lijkt het waard om serieus te worden genomen. Het wachten is dus op de gebruikelijke peer review door andere wetenschappers, kunnen zij gaten schieten in de mogelijkheid van steeds nieuwe universa?

De CCC-theorie zou ook een verklaring bieden voor het wezen van zwarte gaten. Die slokken alle materie in hun omgeving op. Als dat eeuwig doorgaat, dan zouden zwarte gaten uiteindelijk niet alleen alle materie in het universum opslokken, maar ook elkaar, wat één groot zwart gat zou opleveren waarin alle materie in een enorme dichtheid bij elkaar zit. Precies als bij de oerknal.