Was bloed oude vrouw ‘op’?


Uit onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam blijkt dat het merendeel van de bloedcellen die aanwezig waren in het bloed van een 115-jarige vrouw, afstamden van nog maar twee actieve stamcellen.

Ons bloed bestaat uit verschillende typen bloedcellen die continu worden aangemaakt in het beenmerg. In dat beenmerg zitten bloedstamcellen (foto) die zich kunnen delen en die bij deze deling aangeven wat voor soort bloedcel de dochtercel moet worden. Naar schatting worden al onze bloedcellen aangemaakt door circa 1300 bloedstamcellen die tegelijkertijd actief nieuwe bloedcellen afleveren.

Bij de 115-jarige vrouw waren die dus bijna allemaal verdwenen, behalve twee. Waar zouden die andere 1.298 stamcellen zijn gebleven? Om die vraag te beantwoorden, keken de onderzoekers naar verschillende typen weefsel (bloed, nier, hersenen, aorta, lever, longen, hart, milt en slagader). Zij bestudeerden de telomeren, de uiteinden van chromosomen in de cellen van die weefsels. Bij elke celdeling worden de telomeren iets korter. Nu bleek dat de telomeren van de bloedcellen van de 115-jarige vrouw verreweg het kortste waren.

Dat komt omdat die bloedcellen zich het vaakst hebben gedeeld tijdens haar leven. De onderzoekers denken dat het mogelijk is dat het merendeel van de alle oorspronkelijke bloedcellen zijn doodgegaan doordat de telomeren te kort werden. Als dat waar is, zou de telomeerlengte dan een eindig aantal delingen van de (bloed)cellen representeren, en daarmee de eindigheid van het menselijk leven?

Om dat uit te zoeken, verrichten Holstege en haar collega’s momenteel vervolgonderzoek, waarbij eenzelfde analyse van de genetische samenstelling van het bloed van meerdere zeer oude mensen bekeken zal worden.