Warmteschok bestrijdt rimpels


Leve de wetenschap! Laserpulsen werken echt tegen rimpels. Of beter: warmteschokken. Dit blijkt uit onderzoek aan de TU Eindhoven.

Onder invloed van warmteschokken maken huidcellen meer collageen aan. Dit eiwit zorgt voor stevigheid en elasticiteit en helpt dus rimpels verminderen. Susanne Dams van de faculteit Biomedische Technologie is op dit onderzoek gepromoveerd.

Schoonheidsspecialisten en dermatologen gebruiken al langer lasers bij hun behandelingen, ook al was tot dusver weinig bekend over de werking en de onderliggende processen. Naar het effect van licht was al wel eerder onderzoek gedaan, maar nu is dan ook de werking van de warmte bestudeerd, die de laser in de huid brengt.

Rimpelen en hangen

De onderzoekster testte eerst het effect op celkweken door ze warmteschokken van 45 en 60 graden te geven, zonder laser, zo ligt het persbericht toe. Dit om uit te sluiten dat het effect van het licht komt, in plaats van de warmte. Later volgde dezelfde soort testen op mensenhuid. Vervolgens verwarmde Dams de stukjes huid met lasers.

Wat bleek was dat de warmteschokken de productie van collageen, een van de belangrijkste factoren in huidverjonging, stimuleert. Na je 25ste neemt de productie van dit eiwit af en ontstaan rimpels en gaat de huid hangen. Het beste resultaat gaf een warmteschok van 45 graden die acht tot tien seconden aanhoudt. Bij hogere temperaturen treedt beschadiging van huidcellen op. Verwarming van twee seconden tot zestig graden leidt al tot celsterfte in een celkweek, aldus Dams.

Hoe lang het verjongend effect aanhoudt, is nog maar de vraag. Na een warmteschok is de genexpressie (de uitwerking die een gen heeft op de eiwitvorming) na 48 uur weer terug op het normale niveau, constateerde Dams in haar proeven. Het extra geproduceerde collageen zal echter langere tijd doorwerken. Uit dit onderzoek blijkt dat het voordelige effect van laserbehandeling in de warmte zit en niet in het licht. Het voordeel van een laser is wel dat het heel specifieke elementen in de huid kan verwarmen.

Beeld: Los Dragónnes

Follow Faqtman on Twitter