Warmere poolcirkel, meer muggen


Trichocera.hiemalis

Hogere temperaturen op de Noordpool zorgen ervoor dat muggen daar sneller groeien. Zo komen er steeds meer muggen bij, wat weer een bedreiging is voor de rendieren waar de muggen graag van eten.

Muggen groeien in ondiepe plassen die in de lente ontstaan op de toendra door smeltend sneeuw. De studie van het Amerikaanse Dartmouth College voorspelt dat de kans dat muggen overleven en volwassen worden met 53 procent stijgt als de temperatuur in de poolcirkel met twee graden toeneemt. Dat kan gevolgen hebben voor mensen en dieren, maar ook voor planten op de toendra die bevrucht worden door muggen en dieren die muggen eten, zoals vogels. De belangrijkste vijanden van muggen zijn waterroofkevers.

Klimaatverandering vindt plaats op de hele aarde, maar vooral op de Noordpool. Daar is de gemiddelde temperatuur de afgelopen honderd jaar twee keer zo snel gestegen als in de rest van de wereld. Samen met de beperkte biodiversiteit op de Noordpool zorgt het ervoor dat dit een goede plek is voor onderzoek naar gevolgen van klimaatverandering. De onderzoeker menen dat hun model voor muggen in de poolcirkel en hun natuurlijke vijanden ook toegepast kan worden op andere ecosystemen waar overlevingskansen flink geraakt kunnen worden door veranderende temperaturen.

Zowel in het veld als in het laboratorium maten de onderzoekers de invloed van stijgende temperaturen op de groei en sterfte onder onvolwassen muggen uit westelijk Groenland.
Warmere lentetemperaturen bleken ervoor te zorgen dat muggen twee weken eerder uit het larve-stadium kwamen. Hun ontwikkelingstijd is ongeveer tien procent korter voor elke graad die het warmer is. Er zijn door de opwarming meer muggen om te eten voor de kevers, maar de snellere groei zorgt ervoor dat de muggen ook sneller het water kunnen verlaten, waardoor ze toch een grotere kans hebben om het volwassen stadium te bereiken waarin ze op zoek gaan naar bloed.