Warmer klimaat en toch kouder


Het jaar 2014 is het warmste ooit gemeten. Toch ligt er in de VS nog een enorme massa sneeuw en is het in Europa ook koud. Hoe kan dat? Het Duitse Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung heeft een theorie over deze grote koude in een warmere wereld. Volgens de Duitsers komt door de opwarming van de aarde zo veel zoet water in de oceaan terecht, dat de warme golfstroom is verstoord

De golfstroom is een belangrijk mechanisme voor de regulering van temperaturen op het noordelijk halfrond. Zonder deze stroming zou het in West-Europa vele graden kouder zijn, een klimaat vergelijkbaar met delen van Canada. Maar ook de Verenigde Staten profiteren van dit zeewater dat uit zuidelijkere streken komt.

De Duitsers ontdekten dat de afgelopen halve eeuw de temperatuur van de noordelijke Atlantische Oceaan is gedaald. Verder konden ze niet terug gaan, aangezien de temperatuur van het water pas 50 jaar wordt gemeten. Toch is in die periode een duidelijke trend te zien.

Dat komt volgens de Duitsers omdat er veel meer zoet water in de oceaan stroomt vanaf de gletsjers op Groenland. Daardoor verandert de dichtheid van het water. Daardoor remt de golfstroom af en koelt het daardoor meer dan normaal in de VS en Europa.

De Duitsers doen hun theorie uit de doeken in het vakblad Nature Climate Change.